minerva

Minerva Kiadó

Minerva az itáliai népek ősi vallásában az értelmes belátás védőszelleme volt. Miután az itáliaiak megismerkedtek a görög Athena alakjával s megtudták, hogy ő is az ész, a tudás istenasszonya, a görög istennő szinte valamennyi tulajdonságát ráruházták az itáliai istennőre. Végül az antik és a modern nyelvhasználatban Minerva azonos értelmet nyert Athenával.

                                                                                                                              ***

Magyarország egyik legismertebb kiadóját, a Minervát 1955-ben alapították. Az elmúlt évtizedekben az olvasókhoz eljutott több mint 2000 féle mű, esszé, magas példányszámban és kifogástalan minőségben kivitelezett játék, számtalan karácsonyi és húsvéti leporelló helyezi a Minervát nemcsak az egyik legrégibb, hanem a legismertebb magyar kiadók sorába.

A sisakos Minerva fejjel jelzett ismeretterjesztő sorozatok népszerűsége – például a Bibliai kislexikon vagy a Képes diáklexikon – vetekedett a kézimunka- és szakácskönyvek sikerével. Ez utóbbiakból néhány több kiadást is megért, mint például a Minerva nagy szakácskönyve, de magas példányszámban fogyott el a Családi hidegkonyha és a Régi idők szakácskönyve, vagy Váncza Józseftől A mi süteményes könyvünk, és Vízvári Mariskától a Száz specialitás.

Szinte valamennyi gyerekkorosztály megismerte a Minerva Kiadó könyveit – köztük Csukás István felejthetetlen remekét, a Süsü, a sárkányt –, és a közel harmincféle társasjáték – közte a legnépszerűbb Gazdálkodj okosan! – valamelyikét. Az Ablak a világra sorozat a tudnivalók és a gyönyörű illusztrációk tárházát nyújtotta a kicsinyeknek azzal a céllal, hogy felébressze kíváncsiságukat a világ mind több jelensége iránt.

Ugyancsak jelentős munka volt A nagy francia forradalom kisenciklopédiája, vagy Nemeskürty István és Liptay Katalin műve: A magyar művelődés századai, valamint az ötkötetes ismeretterjesztő enciklopédia, A kultúra világa, amely több kiadást is megért. A Minerva családi könyvek sorozata húsz kötettel látott napvilágot. A nagyközönség számára a kiadóhoz kapcsolódik dr. Czeizel Endre Születésünk titkai című műve, a két kötetes Bölcsességek könyve, és Dale Carnegie menedzserkönyvének, a népszerű Sikerkalauznak a megjelentetése.